Ett centrum av frid...

Jesus steg i båten, och hans lärjungar följde honom.
Då blåste det upp till full storm på sjön, och vågorna slog över båten. Men han sov.
Då gick de fram och väckte honom och sade: ”Herre, hjälp! Vi går under.”
Han sade: ”Varför är ni rädda? Så lite tro ni har!” Sedan reste han sig och talade strängt till vindarna och sjön,
och det blev alldeles lugnt.
Matt 8:24-27


 
 
Den som någon gång varit med om en kraftfull storm till havs eller ute på en större sjö kan säkert sätta sig in i lärjungarnas situation. Där är de ute på sjön. Allt är lugnt. Plötsligt förvandlas molnen till hotfulla objekt med en gråsvart ton, vinden tilltar och vattnet skiftar i obestämd färg. Vågorna som i vanliga fall rogivande sveper längs båtens sidor, får i stormen en skrämmande kraft. Båten som tidigare kändes perfekt för den korta turen, upplevs nu alldeles för liten och hjälplös mitt i en hotfull storm.Om man tänker sig att båten som Jesus steg i är en metafor för livet, så kan man säga att den här texten berättar om den fantastiska sanningen att Jesus vill stiga in i ditt och mitt liv. Där vill han bli ett centrum av frid.


Vågorna som beskrivs i texten kan vara en symbol för de omständigheter och svårigheter som ibland drabbar oss. För även om Jesus är med i båten kan det hända att det blåser upp till storm...
Det oförklarliga i att Jesus i den här berättelsen sov trots stormens härjningar kan för oss få bli en bild på att Han är lugnet i stormens öga.
Jesus är den som...
kan ge oss den frid som övergår allt förstånd Fil 4:6-7.
Han är fridsfursten Jes 9:6
som har all makt i himmelen och på jorden Matt 28:18.

Han är den som säger:
Min frid ger jag dig…låt inte ditt hjärta oroas och var inte modlös Joh 14:27
- Därför behöver vi inte vara rädda… Därför kan vi våga tro Joh 14:1.
Sitt en stund i stillhet vid Jesu fötter. Vad vill han säga till dig i den här bibeltexten? Vilka stormar upplever du just nu som skrämmande och hotfulla? Finns Jesus med i din båt?Din bön kan vara:
Gud, du som ser mitt liv och min situation…du ser stormen och vågorna…jag tackar dig för att jag just nu får lägga hela mitt liv och (nämn din situation) i din starka hand… Tack för att din frid som övergår allt förstånd, ska bevara mitt hjärta och mina tankar i dig.
Fil 4:6-7

1 kommentar:

  1. Väldigt tydligt och bra skrivet.
    Bra helt enkelt.

    SvaraRadera