Ge vidare till andra...

Jag vill se barmhärtighet, och inte offer.
Matt 9:13Ordet som Jesus refererar till riktas i det här sammanhanget till fariséerna, men är samtidigt ett ord till oss i dag. Hos6:6 I oss alla visar sig ibland en dömande attityd mot andra i vår omgivning. Vi behöver därför varje ny dag påminnas om att vi alla behöver Guds nåd och barmhärtighet i våra liv, och att vi dessutom behöver lära oss förstå vad barmhärtighet innebär. Det är ju trots allt bara den som har fått barmhärtighet, och därmed börjat förstå vad barmhärtighet är, som kan ge den vidare till andra. Den som inte har barmhärtighet kan inte ge barmhärtighet. Vi kan inte ge något som vi inte har… Ändå säger Jesus i sitt sändningstal att det vi har fått som gåva ska vi ge som gåva, och dit räknas med all säkerhet barmhärtigheten. Matt 10:8

I ett tidigare sammanhang säger Jesus: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er. Då är ni er himmelske Faders barn. Han låter sin sol gå upp över onda och goda, och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga. Matt 5:44-48  Det är därför vår himmelske Far vill att hans barn ska reflektera hans bild. Han är kärlek, nåd och barmhärtighet. Han låter sin sol gå upp även över den som inte är god, och han låter sitt regna falla även över den om inte är rättfärdig inför honom. Att älska sina ovänner och att be för dem, är att återspegla Faderns kärlek...
 ...men om vi inte inser vårt eget behov av barmhärtighet, utan väljer att sysselsätta våra tankar med andras människors fel och brister, kan vi aldrig se oss själva som vi verkligen är. Vi vandrar omkring med en bjälke i ögat och kan inte kan se våra egna brister och oändliga behov av barmhärtighet. Luk 6:41 Risken är därför stor att vi på grund av bjälken i ögat sårar dem vi möter på vår vandring.

Den människa som däremot har lärt känna Faderns kärlek och barmhärighet och som har börjat förstå vad den verkligen innebär, är inte hård och kall och snar till att döma andra, varken genom sitt sätt att tänka eller med sina ord. Matt 12:7 Den människa som genom erfarenhet har lärt känna Guds barmhärtighet i sitt eget liv, kan utan förbehåll ge den vidare till andra. Framför allt till den som inte förtjänar den.

I samma stund som Jesus gav sitt liv på korset, fick hela mänskligheten – du och jag - förlåtelse för vår synd och bortvändhet från Gud. Trots att vi inte förtjänade det öppnades vägen fram till Faderns tron där det finns gränslös förlåtelse och barmhärtighet. Den vägen är fortfarande öppen för den som villHeb 4:16 Just därför är det möjligt för oss att visa mycket barmhärtighet.

Den som tar emot förlåtelsen, tar även emot förutsättningen att om och om igen älska andra, med den kärlek som har sitt ursprung i Guds barmhärtighet….

 Sitt en stund i tystnad inför Guds ansikte och låt orden om barmhärtighet tala till ditt inre. Har du tagit emot Guds barmhärtighet på alla områden i ditt liv? Kan du minnas ett specifikt tillfälle då du behövde barmhärtighet? Vem kan du ge barmhärtighet i dag?Din bön kan vara:
Jesus,
jag behöver din förlåtelse och barmhärtighet i mitt liv (nämn ett specifikt område i ditt liv)
Hjälp mig att förstå vad barmhärtighet verkligen är, så att jag kan ge den vidare till dem jag möter…

4 kommentarer:

 1. AMEN Sela!!! Underbara ord. Detta budskap skulle spridas ut över hela jorden. Det är både allvarlig + att det skänker tröst. Här gäller det för var och en att rannsaka sig. Guds rika välsignelser till dig, och tack för ditt inlägg. Kram!

  SvaraRadera
 2. Tack, Annika för din kommentar...Det är sant att budskapet både är allvarligt och ger tröst...tänk hur vår värld skulle kunna se ut om vi alla gav barmhärtighetens gåva vidare till andra...
  Allt Gott!

  SvaraRadera
 3. Ja,jag instämmer med er båda två här!!! Det vi har fått för intet,får vi ge ut för intet!!! Även jag får tacka för inlägget,Sela. Kram och Herrens Nåd,Frid,och barmhärtighet vare med dig!!!

  SvaraRadera
 4. Ja nu är det fredag och jag vill önska dig en välsignad skön helg,Sela!!!Tiden går så fort,veckorna bara rusar iväg.......Kram!!!

  SvaraRadera